Župnija Dobrova

»Glej, stojim pred vrati in trkam …« (Raz 3,20)
Res je. Stojim pred vrati tvojega srca. Dan in noč. Tudi, ko ne poslušaš, tudi, ko dvomiš, ali sem - »Jaz sem tam«. Čakam najmanjše znamenje, čakam, da odgovoriš, da vsaj zašepečeš, naj vstopim. Hočem, da veš: kadarkoli me povabiš, pridem. Vedno, brez izjeme. Tiho in neviden prihajam, toda z neskončno močjo ljubezni prinašam svoje duhovne darove. Prihajam s svojo milostjo, z željo, da ti odpustim in te ozdravim, z ljubeznijo, ki je ne moreš razumeti – saj je prav tolikšna, kot tista, ki sem jo prejel od Očeta. »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni!« (Jn 15,9) Prihajam z željo, da te potolažim, da ti dam moč, da te dvignem in zacelim vse tvoje rane. Prinašam ti luč, da razsvetli tvojo temo in vse tvoje dvome. Prihajam s svojo močjo, ki lahko ponese tebe in vsa tvoja bremena; s svojo milino, da se dotakne tvojega srca in spremeni tvoje življenje; s svojim mirom, da pomirim tvojo dušo. 
 
Poznam te, poznam te vsega – vse vem o tebi. Lase na tvoji glavi imam preštete. Nič v tvojem življenju mi ni nepomembno. Sledil sem ti vsa leta in vedno sem te ljubil. Celo v tvojih blodnjah. Poznam vse tvoje probleme. Poznam tvoje potrebe in skrbi. Da, poznam vse tvoje grehe. Ampak še enkrat ti povem, ljubim te – ne zaradi tega, kar si ali česar nisi storil – ljubim te zaradi tebe, zaradi lepote in dostojanstva, ki ti ju je dal moj Oče s tem, da te je ustvaril po svoji podobi. Na to dostojanstvo pogosto pozabljaš, lepoto omadežuješ z grehom. Ljubim te takega, kakršen si; prelil sem svojo kri, da te dobim nazaj. Če me samo prosiš z vero, se bo moja milost dotaknila vsega tistega, kar želiš v svojem življenju spremeniti; dal ti bom moč, da se osvobodiš greha in vseh njegovih uničujočih moči. 
 
Vem, kaj je v tvojem srcu - poznam tvojo osamljenost in tvoje bolečine - nesprejetosti, sodbe, ponižanja. Vse sem jih nosil pred tabo in nosil sem jih zate, tako da lahko deliš mojo moč in zmago. Posebej poznam tvojo potrebo po tem, da si ljubljen - kako hrepeniš po tem, da bi bil ljubljen in spoštovan. Toda kako pogosto si hrepenel zaman, z iskanjem sebične ljubezni, s poskusi, da si z uživanjem zapolnil praznino v sebi – s še večjo praznino, ki jo povzroča greh. Te žeja po ljubezni? »Če je kdo žejen, naj pride k meni in naj pije …« (Jn 7,37). Potešil in izpolnil te bom. Ali hrepeniš po tem, da bi bil spoštovan? Spoštujem te bolj, kot si lahko predstavljaš – celo do trenutka umiranja na križu.
Žeja me po tebi. Da, to je edini način, kako lahko opišem svojo ljubezen do tebe: ŽEJA ME PO TEBI. Hrepenim po tem, da bi me ljubil – tako dragocen si mi. ŽEJA ME PO TEBI. Pridi k meni in napolnil bom tvoje srce in zacelil tvoje rane. Naredil bom iz tebe novega človeka, dal ti bom svoj mir, kjerkoli boš hodil. ŽEJA ME PO TEBI. Nikoli ne smeš dvomiti o moji milosti, o tem, kako popolnoma te sprejemam; o želji, da ti odpusti, da te blagoslovim in živim v tebi. ŽEJA ME PO TEBI. Če se čutiš nepomembnega v očeh sveta, sploh ni pomembno. Sploh ni nikogar pomembnejšega na svetu, kot si ti. ŽEJA ME PO TEBI. Odpri se mi, pridi k meni, začuti svojo željo, daj mi svoje življenje – dokazal ti bom, kako pomemben si v mojem srcu.
 
Se res ne zavedaš, da ima moj Oče popoln načrt za spremembo tvojega življenja od tega trenutka dalje? Zaupaj mi! Vsak dan me prosi, naj vstopim in vodim tvoje življenje – in bom. Obljubljam ti pred svojim Očetom v nebesih, da bom v tvojem življenju delal čudeže. Zakaj? Zato, ker ME ŽEJA PO TEBI. Od tebe zahtevam le to, da se mi popolnoma zaupaš. Vse drugo bom storil Jaz. 
 
Že zdaj gledam prostor, ki ga je moj Oče pripravil zate v mojem kraljestvu. Ne pozabi, da si v tem trenutku romar, ki potuje domov. Greh te ne more nikoli zadovoljiti in ti prinesti miru, ki ga iščeš. Vse to si iskal brez mene in pustilo te je le še bolj praznega, zato se ne oprijemaj stvari tega življenja. Predvsem pa ne beži do mene, kadar padeš. Nemudoma pridi k meni. Ko mi izročaš svoje grehe, sem tvoj Odrešenik, kar mi je v veselje. Ničesar ni, česar ne bi mogel odpustiti ali ozdraviti; zato pridi in razbremeni svojo dušo. Ne glede na to, kako daleč si zašel, ne glede na to, kako pogosto si me pozabil, ne glede na to, s koliko križi si obtežen v tem življenju – nečesa se vedno spomni, kar se ne bo nikoli spremenilo: ŽEJA ME PO TEBI – takem, kakršen si. Ni se ti treba spremeniti, da bi verjel v mojo ljubezen. Moja ljubezen te bo spremenila. Pozabljaš me, in vendar te iščem vsak trenutek dneva – stojim pred vrati tvojega srca in trkam. Ali to težko verjameš? Potem poglej na križ, poglej moje srce, ki je bilo prebodeno zate. Ali ne razumeš mojega križa? Še enkrat prisluhni besedam, ki sem jih spregovoril na njem – jasno ti povedo, zakaj sem vse to prestal zate: »ŽEJEN SEM« (Jn 19,28). Da, ŽEJA ME PO TEBI – kakor o meni govori verz iz psalma, ki sem ga molil: »Pričakoval sem sočutja, a ga ni bilo …« (Ps 69,21). Vse tvoje življenje sem iskal tvojo ljubezen – nikoli te nisem prenehal ljubiti in si prizadevati, da bi ti ljubil mene. Mnogo drugih stvari si poskusil v iskanju sreče – zakaj ne bi poskusil odpreti srca meni? Stori to zdaj, odpri mi srce bolj kot kdajkoli prej. 
Kadarkoli odpreš vrata svojega srca, kadarkoli prideš dovolj blizu, boš slišal moje besede, spet in spet, ne v človeški govorici, ampak v duhu: »Ne glede na to, kaj si storil, ljubim te zaradi tebe samega. Pridi k meni s svojo bedo in s svojimi grehi, s svojimi težavami in potrebami in z vsem svojim hrepenenjem, da bi bil ljubljen. Stojim pred vrati tvojega srca in trkam … Odpri mi, kajti ŽEJA ME PO TEBI …«
 
 
Jezus je Bog, zato sta njegova ljubezen in hrepenenje brezmejna. On, Stvarnik vesolja, prosi za ljubezen bitij, ki jih je ustvaril. Hrepeni po naši ljubezni … Ali njegove besede »Žejen sem!« odmevajo v naših dušah? (Mati Terezija)