Svetopisemska skupina

Svetopisemska skupina. Ob besedah SVETO PISMO morda najprej pomislimo na eno od knjig, ki jo imamo na knjižni polici. Morda pa nam bolj odmeva beseda PISMO. Se vam je kdaj zgodilo, da vas je čakalo v nabiralniku pismo od osebe, ki se vam že dolgo ni oglasila? …. Presenečeni ste ga počasi, skoraj obredno odprli, … prebirali zapisano od besede do besede … in nekako začutili blagodejno prisotnost te osebe …. Ti in jaz, mi vsi – smo prejeli pismo. In sicer SVETO.  To je pismo od Njega, ki tako iskreno in preprosto pravi: »Saj sem jaz Gospod, tvoj Bog, tvoj Rešitelj. Ker si dragocen v mojih očeh, spoštovan in te ljubim.…Ne boj se, saj sem jaz s teboj« (Iz 43,3-5). Zares, iz  Svetega pisma izvemo,  kdo je ta Bog, ki nas ljubi,  … Tisti, s katerim lahko navežem osebni stik.
    Na prvi strani Svetega pisma piše: »V začetku je Bog ustavil nebo in zemljo …«  Ko berem naprej,  izvem, kaj je Bog govoril ljudem v zgodovini odrešenja, kaj je razodel po očakih, prerokih in končno v Novi zavezi  po svojem Sinu Jezusu Kristusu. Tu so še Njegovi zvesti učenci - apostoli, ki so doumeli, kdo je On. »Bog je ljubezen«, pravi evangelist Janez, ki je Jezusa spremljal tri leta, do smrti na križu, in se z njim srečeval po vstajenju…. 
    Pri srečanjih svetopisemske skupine letos prebiramo in premišljujemo nedeljske evangeljske odlomke. Najprej se s prošnjo k Svetemu Duhu notranje umirimo in zavemo  Božje prisotnosti. Nato naredimo tri korake metode Lectio divina: branje, razmišljanje ob prebranem odlomku in molitev k Bogu, da bi nova spoznanja lahko uresničevali v življenju. 
 1. Branje. Preberemo besedilo. Sledi kratka razlaga okoliščin dogodka ali odlomka: kaj se pri dogodku dogaja, kdo je tu, kje se dogaja …. Tu je možnost pogovora z voditeljem ali drugimi, če kaj ne razumemo dobro.
2. Premišljevanje ali meditacija. Ustavimo se pri besedah, ki nas osebno nagovorijo ali izpostavimo, na kaj bomo v prihodnje bolj pozorni, za kaj se bomo bolj trudili…
3. Molitev. Končamo s kratko skupno molitvijo ali stavkom, ki ga bomo »ponesli« v življenje.
    Srečanja svetopisemske skupine imamo enkrat mesečno, na drugi četrtek v mesecu po večerni sv. maši v sejni sobi župnijskega doma. Prisrčno vabljeni! Vstopite v odnos z živo Besedo Svetega pisma!
s. Irena Grandošek, MS, voditeljica