PROTIVIRUS

ZAVIHEK PROTIVIRUS je namenjen pozitivnim mislim in drugim spodbudam v času epidemije covid-19. Tu je lahko prostor tudi za vaše spodbudne besede: sedaj, ko se ne moremo izgovarjati, da nimamo časa, lahko opazujemo naravo, razmišljamo o sebi in smislu življenja, o Bogu in našem verskem nauku, delimo svoje koristna spoznanja ob branju dobrih knjig, ... Zapišete lahko zapišete kaj o tem, kako preganjate osamljenost ali celo samoosamitev zaradi okužbe s koronavirusom, kako gledate na to, da v tem mučnem obdobju epidemije ne morete biti ob nedeljah pri sv. maši v živo v dobrovški ali kakšni drugi župnijski cerkvi  ... Vaše zapise mi, prosim, pošljite po elektronski pošti.    Lepo se imejte!   župnik Janez

 

KAJ POMENI BITI POLN SV. DUHA? Misli osebe, ki je prebrala pred kratkim Apostolska dela, lahko preberete TUKAJ.

 

KONČNO DEŽ! Deževni dnevi nam niso posebej pri srcu, a brez dežja tudi ne gre. O tem, kako nastane dež, o oblakih in vetrovih, še z druge strani... TUKAJ. 

 

SONCE je zvezda, ki omogoča življenje ljudem in drugim živim bitjem, rastlinam in živalim na Zemlji. Vsi občutimo njegove svetle in tople žarke, ki določajo naše dneve, od rojstva do smrti. Sonce,  središče našega osončja, ima izreden vpliv tudi na planete v Zemljini bližini – vsi neprestano krožijo okrog njega. Sončni vzhod, Dobrova, 23-4-2020

            Sonce se na nebu zdi majhno, videti je kot nekakšen oddaljen žaromet. V resnici pa osupnemo, ko zvemo za  znanstvene izsledke o tej naši zvezdi. Preostali zapis najdete TUKAJ.

 

PREDLOGI MLADIM  V ČASU EPIDEMIJE so na voljo. Do njih pridete TUKAJ.

 

MOJ POGLED NA PROTIVIRUSNE UKREPE IN MOJI SPOMINI

Ko sem bila zadnjič v domači cerkvi pri sveti maši, preden so bili izdani strogi protivirusni ukrepi, si niti v najhujših sanjah ne bi mogla predstavljati, da me naslednji dan in tudi vsi naslednji dnevi in nedelje ne bo tam. Najtežje mi je bilo prvo nedeljo zjutraj, saj sem bila že od malih nog navajena, da je bila v nedeljo moja prva pot v cerkev k sv. maši.

Spomnila sem se časov, ko smo občasno hodili v hribe, pa tudi v gore in če smo šli v nedeljo, smo zbrali lokacijo, da smo lahko bili tudi pri sv. maši. Te sem v objemu gora, tišine in miru, globoko doživljala, saj sem si predstavljala, da sem tam, sredi čudovite narave, visoko nad vsakdanjim vrvežem doline, bliže Bogu.  Zgodilo pa se je, da je naše načrte prekrižalo slabo vreme, tako  je bilo tudi nekega jesenskega vikenda. Več o tem.

 

MODRO NEBO, SONČNI ZAHODI IN NEBO PONOČI

Vsak dan kdaj pogledamo v nebo, da bi ugotovili, kakšno je ali bo vreme. Če je dan brez megle, izparine ali oblakov, je nebo modro. Zakaj je nebo čez dan ravno modro in zakaj podnevi ne moremo videti zvezd, če je vendar jasno vreme? 

          Modrino na nebu povzroči sončna svetloba, ki potuje od sonca proti nam.   Ko sončna svetloba potuje skozi ozračje nad nami, skozi molekule plina (zraka), se  svetloba, ki vsebuje različne barve, delno razprši. Svetloba s krajšo valovno dolžino se razprši precej bolj kot tista z daljšo. Najkrajšo valovno dolžino ima vijolična svetloba, sledijo ji modra, zelena, rumena in vse do rdeče barve. Najbolj se razpršita vijolična in modra svetloba, manj pa ostale barve. Kam pa »izgine« vijolična barva neba? Zakaj vijolične barve na nebu niti ne opazimo? V svetlobi, ki prihaja k nam od Sonca, je več modre barve kot vijolične, naše oko pa bolj zaznava modro kot vijolično, zato vidimo nebo modro in ne vijolično. Več.

         

ZAKAJ PTIČ KOS POJE (SPOMLADI PO CELE DNEVE)?

Na poti v cerkev in nazaj, a tudi iz župnijske pisarne vsak dan poslušam kosa, ki se oglaša z breze ob parkirišču. Poje zjutraj, poje čez dan. Prej na to nisem bil pozoren. S tem svojim žgolenjem je nekaj posebnega: je zelo glasen in obenem neutruden, hkrati pa ni preveč boječ: lahko se mu približaš, a ne odleti kot večina drugih ptic... Šel sem torej vprašat stica Googla, zakaj kos toliko poje in dobil odgovor na eni od spletnih strani, da poje kos zato, ker s tem brani svoj teritorij pred drugimi samci, oziroma  snubi samice... Našel sem tudi spletno stran Dobre zgodbe (glej www.dobrezgodbe.com), kjer lahko zveste še za ostale ptice pevke, ki jih vsak dan poslušamo, pa ne vemo, no, vsaj jaz do sedaj nisem vedel, katere so in kako se oglašajo. Priporočam, da na omenjeni strani poslušate njihovo raznovrstno oglašanje. Odprite https://www.dobrezgodbe.com/prosti-cas/spoznajmo-ptice-ki-nas-zjutraj-prebujajo .

 

LITANIJE K SVETEMU ROKU

Gospod, usmili se

Kristus, usmili se

Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas

Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški, – usmili se nas.

Bog Sin, Odrešenik sveta

Bog Sveti Duh

Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, – prosi za nas.

Sveti Jožef

Sveti …I.., zavetnik naše župnije

Sveti Rok, veliki Božji prijatelj

Sveti Rok, zvesti Jezusov posnemovalec

Sveti Rok, zgled evangeljske čistosti

Sveti Rok, ljubitelj evangeljskega uboštva

Sveti Rok, vzor evangeljske pokorščine

Sveti Rok, dosleden v krepostih

Sveti Rok, pribežališče bolnikov

Sveti Rok, moč slabotnih

Sveti Rok, zdravnik kužnih bolnikov

Sveti Rok, opora zdravstvenim delavcem

Sveti Rok, vzornik krepostnega življenja

Sveti Rok, zgled ljubezni do bližnjih

Sveti Rok, navdih zdravstvenim delavcem

Sveti Rok, rešitelj v času kuge in drugih nalezljivih bolezni

Sveti Rok, obramba ob izbruhu epidemije hudih bolezni

Sveti Rok, naš mogočni priprošnjik

Sveti Rok, tolažba umirajočim

Mi grešniki, - prosimo te usliši nas.

Na priprošnjo svetega Roka, Gospod, usliši naše zaupne molitve

Na priprošnjo svetega Roka nas varuj nalezljivih bolezni

Na priprošnjo svetega Roka nam daj zdravilo za dušo in telo

Na priprošnjo svetega Roka nam bodi tolažba v naših stiskah

Na priprošnjo svetega Roka nam pomagaj zdržati v težavah in preizkušnjah

Na priprošnjo svetega Roka nam utrdi zaupanje v tvojo previdnost

Na priprošnjo svetega Roka nam daj milost iskrenega kesanja

Na priprošnjo svetega Roka nam podeli moč za spreobrnjenje

Na priprošnjo svetega Roka nas navdihuj za dela ljubezni do bližnjih

Na priprošnjo svetega Roka naj napredujemo v dobrem

Na priprošnjo svetega Roka naj živimo dosledno krščansko življenje

Na priprošnjo svetega Roka nam podeli srečno zadnjo uro.

Na priprošnjo svetega Roka, Gospod,  milostno usliši naše prošnje.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas.

Prosi za nas, sveti Rok, naš mogočni priprošnjik.

Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Vsemogočni večni Bog! V svoji previdnosti si nam svetega Roka dal za mogočnega priprošnjika v hudih nalezljivih boleznih, svojim vernim pa si v težkih trenutkih zgodovine na njegovo priprošnjo vedno delil tolažbo, pomoč in zdravje. Pomagaj nam tudi zdaj, ko je zaradi epidemije nove bolezni (covid 19) ogroženo zdravje in življenje številnih ljudi doma in po svetu. Varuj nas in reši strahu pred okužbo. Daj dovolj moči zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo za bolnike. Navdihuj nas, da bomo tudi mi sledili zgledu svetega Roka in po svojih močeh pomagali vsem, ki potrebujejo našo pomoč in bližino.  Naj zdravi na duši in telesu nenehno slavimo tvojo dobroto. Po Kristusu, našem Gospodu.  Amen.

 

ROŽNI VENEC SVETEGA ROKA

Moli se kot običajni rožni venec (Apostolska vera, očenaš, 3x zdravamarija, 5 desetk), pri besedah 'tvojega telesa, Jezus' se doda:

1. ki nam poživi vero

2. ki nam utrdi upanje

3. ki nam vžgi ljubezen

             Pri desetkah dodamo:

1, ki naj nam na  priprošnjo svetega Roka da spoznati naše grehe.

2. ki naj nam na priprošnjo svetega Roka podeli milost iskrenega kesanja

3. ki naj nam na priprošnjo svetega Roka pomaga ljubiti Boga in bližnje

4. ki naj nas na priprošnjo svetega Roka varuje kuge in vseh nalezljivih bolezni.

5. ki naj nas na priprošnjo svetega Roka varuje nagle in neprevidene smrti.